Horváth György

Életpálya

Horváth György keramikus - fazekas - Pannonhalma

Horváth György keramikus mester 1945. május 31. napján született Mosonszentmiklóson,

Édesanyja: Csapó Ilona.

Pályája fontosabb állomásai:

1968-1973-ig: dekoratőr

1973- a mai napig: keramikus mester (mestervizsga éve 1979)

1975- művészeti vezető a Kazinczy Ferenc Művelődési Házban

1985-1990-ig: Művelődési Ház igazgató

1990-1996-ig: Kerámia mesterséget oktat a győri Tanítóképző Főiskolán

A 70-es évek elejétől a Győri Képzőművész Kör tagja, ahol megismerkedik a különböző művészeti ágakkal: fa- és kőfaragás, domborművek, grafika, de az igazi szerelme a kerámia lett

Tudása nem öncélú, a szakma és a művészet szeretetét évtizedek óta bemutatókon, szakkörökben, művésztáborokban, és főiskolai kurzusok keretében osztja meg hazai és külföldi tanítványaival. Önzetlenül tart bemutatókat közönségének óvodás kortól a nyugdíjas korig, a fazekasságról, ahogy Pannonhalma testvérvárosából a németországi Engenből 10 éve városunkban látogató gyermek és felnőtt csoportoknak is.

A képző- és iparművészet mellett életét végigkíséri a zene szeretete, sokoldalú hangszerismerete. Az utóbbi években egy feledésre ítélt ősi magyar hangszer a tárogató vált jó barátjává. Öt éve tagja a Rákóczi Tárogató Egyesületnek. Nagy sikerű koncerteken színesítette a programot hazai és nemzetközi közönség előtt szerepelt a Győri Radó Sziget Zenepavilonjában, négy éve a Cseszneki Tárogató Fesztiválok rendszeres fellépője.

Ösztönös tehetsége van a közösségi jó hangulat megteremtéséhez, a Fazekas házban töltött időre mindenki nagy örömmel emlékezik vissza, legyenek azok iskolai látogatók, japán turistacsoport, Diplomataszüret résztvevői, vagy akár a Francia Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Delegációja.

Munkássága elismeréseként 2008. évben a Magyar Kultúra Lovagjává avatták olyan közismert személyiségekkel együtt, mint Makovecz Imre építész, vagy Mága Zoltán hegedűművész.